Svensk travsport

Trav har verkligen inte utövare nog att jämföras med en sport som fotboll eller ishockey, men det stora intresset för trav i Sverige är något man inte kan förneka. Sverige är tillsammans med Frankrike och USA huvudsätena för travsport i världen. Men i USA är det mycket större fokus på galopp.

Spridd över Sverrige finns 33 travbanor och alla dagar om året utom en körs det ett lopp på någon av dessa. Den enda dagen det inte schemaläggs ett travlopp är julafton. Majoriteten av banorna är 1 000 meter men det finns 5 stycken 800 metersbanor och vi har en enda milebana som är 1 609 meter lång. Och av någon anledning är Solvalla 1 004 meter lång.

Det stora intresset för trav i Sverige betyder att det också finns en stor efterfrågan på travtips bland de som gillar att satsa pengar på trav. Många kan säkert nämna en eller annan favorit för ett lopp men de som sitter inne på ännu mer information om hur olika hästar ryktesvis mår kan ofta ha mer framgång.

Trav är dock inte något som en stor andel av befolkningen besitter en mängd kunskap om. Men är det något som är väldigt känt är det alla underliga namn som travhästar har. Detta kommer från de strikta regler som måste följas. Till att börja med får det vara max 18 tecken lång, vilket inkluderar mellanslag. Det får inte innehålla tecken eller siffror med undantag för apostrof om det används för att ersätta bokstäver. Men den mest betydelsefulla regel som givit oss namn som “Salamislicebyslice”, “Ihatethespeaker” eller “Staro Vodka on Ice” är att inget namn får förväxlas med ett redan registrerat namn. Enda undantaget är om det går mer än 20 år sedan det förra namnet registrerades och namnet inte längre anses vara förknippat med den hästen.